Správné mytí sklenic a křišťálových váz pro zářivý lesk

Sklo a křišťál působí dobře pouze tehdy, když mu zajistíme zářivý lesk. Skleněné a křišťálové předměty bývají velmi křehké, musí se s nimi proto zacházet opatrně a při jejich ošetřování a ukládání je třeba se řídit některými pravidly. Pak budou šedá zakalení a nehezké prstence usazenin patřit minulosti.

Usnadněná péče o sklenice

Vzácné sklenice nebo sklenice s vysokou stopkou potřebují starostlivou péči. Nejšetrnější je ruční mytí, pokud dbáme několika pravidel.

  • Aby se při mytí neotloukaly choulostivé části, položíme na dno dřezu utěrku na nádobí.
  • Stopy po rtěnce odstraníme kuchyňskou solí, předtím než sklenice dáme do dřezu.
  • Zakalené sklo se opět rozjasní, když je vložíme do čpavkového roztoku a následně dobře osušíme.
  • Do vody na mytí nádobí přidáme jako přírodní leštící prostředek trochu octa nebo citronovou kůru.
  • Studené sklenice dáváme jen do vlažné vody, aby nepraskly. Křišťálové sklenice navíc působením příliš horké vody ztrácejí lesk; horká voda škodí také sklenicím se zlatým nebo stříbrným okrajem.
  • Aby sklenice s vysokým okrajem nepraskly, pokládáme je do vody naležato, nikoliv nožičkou napřed.
  • Sklenice zdobené zlatým okrajem nebo malované nenecháváme ve vodě příliš dlouho, aby se dekor nesmyl.
  • Zbytky mycích prostředků nejen mění chuť, ale kazí také perlivost šumivých vín a chuť piva. Proto je nezbytně nutné sklenice na pivo, víno a sekt pečlivě vyplachovat čistou teplou vodou.
  • Na utírání sklenic bez žmolků se nejlépe hodí pololněné utěrky.
  • Na leštění skla si připravíme řídkou pastu z prášku do pečiva a sklenice s ni přetřeme. Poté je dobře opláchneme a vyleštíme měkkým hadříkem.
  • Vinné sklenice by se vždy měly ukládat nastojato, nikoliv kalichem dolů, protože jinak dostanou zatuchlý pach a navíc se snadno mohou poškodit jejich okraje.

Zářivě čisté vázy a karafy

  • Aby se zachoval lesk křišťálu, myjeme jej pouze ve vlažné vodě, například s přísadou boraxu (1 polévková lžíce boraxu na 1 l vody). Po umytí opláchneme a osušíme.
  • Skleněné nádoby s úzkým hrdlem se čistí kartáčem na láhve, který se předtím namočí do octové vody.
  • Špínu na nedostupných místech odstraníme tak, že do nádoby dáme rozdrobené vaječné skořápky a citronovou šťávu. Necháme dva dny stát, občas protřepáme a poté vypláchneme.
  • Usazeniny zelených řas odstraníme tak, že do vázy dáme hrst lístků černého čaje a zalijeme octem. Vázou pak komíháme tak dlouho, až usazeniny zmizí.
  • Vázy z olovnatého křišťálu by se po umytí měly vyleštit kůží na okna.