Zmrzlinovač, dříve jen bláhová vymoženost, dnes nepostradatelný pomocník. Nejen rozmach raw stravy, ale také změna životního stylu směrem k lepšímu způsobila, že zrmzlinovač se řadí k topce nejpoužívanějších domácích spotřebičů a není se čemu divit. Umíte si léto představit bez lahodné zmrzliny?
Zmrzlinovač je malý zázrak v kuchyni
Možná si říkáte, že se to s tím zmrzlinovačem přece jenom malinko přehání. Možná jste toho názoru, že méně úsilí vás vyjde koupit nanuk v sámošce nebo vyrazit na točenou zmrzlinu na náměstí. To si nemyslí zejména kreativní hospodyňky, maminky malých dětí a vůbec všichni milovníci zmrzliny, kteří si díky zmrzlinovači mohou vytvořit chuť, která světlo světa ještě nespatřila. Jak zmrzlinovač funguje? Zkusili jste si někdy doma vytvořit zmrzlinu bez zmrzlinovače? Je mi jasné, že odpovídat na otázku otázkou je nezdvořilé, ale tady mi to doufám prominete, jelikož to spolu tak trochu souvisí. Ani v případě, že smícháte ty nejlepší ingredience a následně dáte hmotu ztuhnout v nádobce do mrazáku se vám nepovede jedlá zmrzlina, proč? Problém stkví v zamrazování. Aby byla hmota nadýchaná a dala se jíst, musí zamrzávat postupně a za průběžného promíchávání. Tak v ní nevzniknou krystalky, bude jemná, nadýchaná a bude se rozpouštět na jazyku. A na tomto principu funguje řada zmrzlinovačů, v kterých se směs zároveň mrazí i míchá.
Jak vybírat zmrzlinovač?
Přístroje na výrobu zmrzliny se liší od výrobce. V jádru však všechny fungují stejně. Existují dva základní typy zmrzlinovačů – s kompresorem nebo přístroj, jehož nádobka na zmrzlinu se musí nejprve nechat zamrazit v mrazáku a to po dobu až 24 hodin. Druhá varianta, ač se vám může zdát maličko nepraktická, je více běžnější a finančně dostupnější. Holt musíte s chutí na zmrzlinu počítat dopředu. Ale o nic tak hrozného zase nejde. Postačí, když si v mrazáku na formu uděláte stálé místo. Zmrzlinovač lze pořídit již od sedmi set korun výše. Ty nejdražší a možná už i poloprofesionální zmrzlinovače pořídíte i za deset tisíc. Vybírat můžete nejen podle funkce mražení, ale i podle materiálu. Kovové metličky vydrží určitě déle než plast, nemalou roli ve výběru sehraje i hezký design neboť výrobník na zmrzlinu budete mít zejména v parném létě pořád na očích.
Zmrzlina jahodo-mango-banáno-borůvko-malino-čoko-oříšková?
Se zmrzlinovačem k vám domů dorazí i kreativita! Vždyť připravit si můžete chutě, na které jste dosud v žádném obchodě nenarazili. Limitováni se tak můžete cítit snad už jen dostupností plodin na zeměkouli! Pro vaše návštěvy můžete připravit zmrzlinu jahodo-mango-banáno-borůvko-malino-čoko-oříškovou! Základem je samozřejmě smetana a tvaroh, díky kterým vytvoříte jemnou smetanovou chuť, ale pro zdravější variantu lze použít i sójové nebo kokosové mléko nebo si místo krémové zmrzliny vytvořit zdravé sorbety jen z ovoce.
Pořiďte si zmrzlinovač a pošlete vedro k ledu! Věřte, že přístroj na výrobu zmrzliny nebude jen dalším nepotřebným spotřebičem!