Domácí pekárna je dnes velmi oblíbeným kuchyňským pomocníkem. Ideální pro ty, kteří mají rádi čerstvé a voňavé pečivo přímo z pece. Pekárna je vhodná nejen k pečení chleba či rohlíků, ale také například k zadělávání těsta na pizzu nebo mazanec. Domácí pekárny umí vytvořit jakékoliv pečivo přesně podle vašich představ.
Před zakoupením pekárny je zapotřebí si uvědomit, že tento domácí spotřebič má větší rozměr a hmotnost. Je dobré si v kuchyni udělat dostatečný prostor i pro snadnější manipulaci. Velikou výhodou je, že provoz pekárny není nákladný a šetří čas. Umí upéct čerstvé pečivo, ať už podle jakéhokoliv receptu. Další neméně důležitou výhodou je zadělávání těsta, vyrábění džemů nebo jogurtů. Domácí pekárny jsou navíc ideální pro dietu, protože máte plnou kontrolu nad přidanými surovinami, jejichž množství lze jednoduše upravovat. Pečivo je navíc vždy čerstvé a voňavé.
Důležité parametry při výběru domácí pekárny
Při výběru domácí pekárny je důležité zaměřit se na její důležité parametry, které ovlivní její výběr. Mezi tyto parametry patří:
- příkon,
- objem,
- materiál,
- funkce,
- a pořizovací náklady.
Příkon
Prvním důležitým parametrem při výběru domácí pekárny je příkon. Tento kuchyňský pomocník vám zaručí mnohem levnější pečení než klasická trouba. Důvodem je, že výkon domácí pekárny je několikrát menší než u klasické trouby. Pro časté používání je lepší volit vyšší hodnotu příkonu, která může dosahovat až 1 600 W.
Objem
Při výběru domácí pekárny je důležité hledět také na objem. Pokud jste vícečlenná rodina, doporučuje se volit větší objem, který činí minimálně 1 000 g.
Materiál
V současné době se pečící formy vyrábějí ze tří odlišných materiálů. Jedná se o formy nerezové, teflonové a keramické. Prvním typem jsou formy nerezové, které nabízejí zcela nepřilnavý povrch. Výhodou je jejich životnost. Nevýhodou tohoto materiálu je, že může docházet k připečení těsta. Dalším typem jsou teflonové formy. Jejich hlavní výhodou je, že se těsto za žádných okolností nepřipéká. Nejsou náročné na údržbu. Nevýhodou je velká náchylnost na poškrábání pečící formy. Posledním typem je keramika, která disponuje větší odolností vůči poškrábání. Nevýhodou mohou být vyšší pořizovací náklady.
Funkce
Mezi důležité faktory patří neodmyslitelně také funkce. Každá domácí pekárna nabízí pestrou nabídku funkcí. Nejprve se zaměříme na počet hnětačů. Na současném trhu existují modely s jedním nebo dvěma hnětači. Modely s jedním hnětačem jsou vhodné pro menší objem těsta. Pro větší objem a kvalitnější zpracování těsta se doporučuje zakoupit pekárnu se dvěma hnětači.
Mezi další funkce patří:
- časovač,
- udržování teploty,
- displej,
- a akustický signál.
Některé kvalitní pekárny jsou vybaveny i několika speciálními programy. Vybírat si tak můžete mezi pečením chleba, rychlým pečením, přípravou těsta, přípravou džemu nebo marmelády. Součástí některých modelů jsou také formy na bagety.
Pořizovací náklady
U jednotlivých modelů se pořizovací náklady velmi liší. Cena se odvíjí od výkonu, počtu funkcí, příslušenství, množstvím programů a designu. Nejlevnější modely sežene od 1 000 Kč. Jsou vhodné především pro příležitostné pečení. Pokud chcete domácí pekárnu používat často, doporučuje se zvolit dražší a kvalitnější model. Disponují nižší spotřebou, vysokým výkonem a velkým množstvím programů a funkcí.