Jídelníček v těhotenství. Co jíst pro zdravý vývoj dítěte?

Správný jídelníček během těhotenství může ovlivnit tělesné i duševní zdraví dítěte, avšak vaše starost o zdravý průběh těhotenství by měla začít ještě před otěhotněním. Ženské tělo je během těhotenství vystaveno obrovským nárokům a potřebám. Aby nastávají maminka měla dostatek sil a zajistila zdravý vývoj svého dítěte, musí se zaměřit na kvalitu a dodržování správné životosprávy. Vyvážená pestrá strava, která obsahuje velké množství složených sacharidů bohatých na vlákninu, ovoce, zeleninu a malé množství nasycených tuků, dokáže nastávajícím maminkám dodat dostatek sil a dítěti zajistí všechny potřebné živiny důležité pro vývoj.

Jídelníček před početím

Jídelníček ženy v období před početím a v prvních několika týdnech ovlivňuje počáteční vývoj embrya. Například, u žen, které holdují alkoholu je přímá souvislost s výskytem vrozených defektů. Plánujete-li početí miminka, je vhodné vyhýbat se alkoholu. Pití alkoholu se nedoporučuje v prvních 12 týdnech těhotenství, později je možné dát si sklenku vína nebo piva, ale ne víc než jedna denně. Výzkum prokázal, že příjem velkých dávek kyseliny listové v době, kdy se pokoušíte o početí a v prvních 12. týdnech těhotenství, snižuje riziko narození dítěte vrozenou vadou nervového kanálu jako rozštěp páteře. Příjem potravin s vysokým obsahem folátu, jako je např. tmavozelená listová zelenina, ořechy a luštěniny, poskytnou tělu odpovídající množství kyseliny listové.

Jídelníček během těhotenství

Jídelníček během těhotenství by měl dodávat všechny kalorie a živiny potřebné pro zdraví matky i dítěte, bez toho aby matka nadměrně přibrala na váze. Hubnutí v těhotenství se nedoporučuje, leda že by lékař rozhodl jinak a jedině pod jeho dohledem. Dietou by mohl plod přijít o významné živiny. Matčiny požadavky na energii se během těhotenství mění jen minimálně. Rozdíl může činit pouze 200 kilokalorií denně. Zařazení jedné svačiny navíc do jídelníčku by mělo stačit. Není nutné, aby matka během těhotenství zvyšovala příjem bílkovin.

Příjem vitaminů a minerálů

Těhotné ženy by si měly zajistit dostatečný příjem všech potřebných vitaminů a minerálů, jsou totiž velmi důležité pro správný vývoj dítěte. Některé jsou obzvlášť potřebné, například vápník pomáhá formovat zuby a kosti dítěte a je životně důležitý pro ženy mladší 25 let, jejichž kosti se stále vyvíjejí. Denní potřeba vápníku pro těhotné ženy je obsažena v 600 ml mléka. Pro vstřebání vápníku je potřeba vitamin D, jeho denní dávka je 10 mikrogramů. Pro vývoj imunitního systému dítěte je potřeba zinek, který je obsažen v libovém mase, celozrnných obilninách, sýru a oříškách. Příjem železa je důležitý pro tvorbu krve dítěte a udržení správné hladiny u matky. Železo je obsaženo například v mase, rybách a vejcích. Pro vstřebávání železa se doporučuje konzumace potravin s vysokým obsahem vitaminu C, např. citrusové ovoce. Pokud se u některých žen objeví anémie kvůli nedostatku železa, i když ho z potravy přijímají dostatek, lékař předepíše umělé dávky železa v doplňcích stravy.

Naopak vysoký příjem vitaminu A, může způsobit vrozené vady, a proto by se těhotné ženy a ženy snažící se otěhotnět měly raději vyhýbat všem druhům jater a játrovým paštikám, které obsahují extrémně vysokou hladinu vitaminu A. Nicméně přiměřený příjem tohoto vitaminu je důležitý. Sytě barevné druhy ovoce a zeleniny jako meruňky, mrkev a papriky obsahují beta-karoten, který si tělo přeměňuje podle potřeb na vitamin A.

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou důležité pro zdravý vývoj mozku a očí. Zdrojem těchto kyselin jsou ryby, např. losos, makrela a tuňák.

Jak se vypořádat s různými problémy?

Ranní nevolnost – i když nevolnost se může objevit kdykoliv během dne – se obvykle objevuje po 12. až 16. týdnu. Proti nevolnosti je nejlepší jíst málo a často. Toto může pomoci i při pálení žáhy a poruchách trávení. Další nepříjemností může být zácpa, proti které pomáhá příjem potravin s vysokým obsahem vlákniny.

Bezpečné stravování v těhotenství

Každé jídlo si raději před konzumací řádně ohřejte. Hotové saláty a lahůdkářské výrobky jsou potencionální zdroj bakterií a je lepší se jim během těhotenství úplně vyhnout. Dotýkáte-li se syrového masa, vždy si umyjte ruce. Při přípravě masa se vždy ujistěte, že bylo pořádně povařené.