Předávkování vitamínem D – může k němu vůbec dojít?

Vitamín D je jedním z nejdůležitějších vitamínů, který ovlivňuje více než 200 různých chemických reakcí v našem organismu. Nejčastěji jej získáváme ze slunečního svitu, ale také z ryb, vnitřností, žloutků či mléčných výrobků. Jde se jím ale vůbec předávkovatJak takové předávkování vitamínem D vypadá? A jak mu můžete předcházet?

Je možné předávkovat se vitamínem D

Vitamín D je vitamín rozpustný v tucích. To tedy znamená, že jej tělo nevylučuje v případě nadbytku spolu s močí. Avšak i přesto je předávkování vitamínem D velmi raritní.

Spíše k tomu dochází v případě výrazného nadužívání vitaminového doplňku stravy mimo denní doporučené dávkování. Ovšem z běžné stravy nebo ze sluníčka se jím prakticky nemůžete předávkovat.

Příznaky předávkování vitamínem D

Jak se takové předávkování vitamínem D projevuje? Objevit se u vás může:

  • nevolnost,
  • dehydratace,
  • bolesti hlavy,
  • bledost,
  • zvracení,
  • slabost,
  • zácpa,
  • závratě.

Jak už ale bylo řečeno, k předávkování vitamínem D dochází jen velmi zřídka a většinou v případě nadužívání doplňku stravy.

Co dělat, když se předávkujete vitamínem D

Pokud na sobě začnete pozorovat výše zmíněné příznaky předávkování a jste si vědomi toho, že jste užili větší množství doplňku stravy, než je doporučeno, pak okamžitě přestaňte užívat daný doplněk stravy, hodně pijte a odpočívejte. Pokud se váš stav nijak nelepší, vyhledejte lékařskou pomoc.

Jak předcházet předávkování vitamínem D?

A jak takovému stavu můžete předcházet? Jednoduše vždy užívejte doplňky stravy v souladu s informací a doporučeným dávkováním na balení. Doporučené denní množství vitamínu D u dospělých je 15 µg/den.

Zároveň pamatujte na to, že doplňky stravy nenahrazují pestrou a vyváženou stravu. Proto pokud máte v jídelníčku dostatek ryb, vnitřností, žloutků či mléčných výrobků, pak s největší pravděpodobností vitamín D ani nepotřebujete doplňovat. Pouze v zimním období je vhodné přísun vitamínu D zvýšit.